ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συμβουλές αντιμετώπισης λεκέδων από την Clever Wash στην Αθήνα


Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να λεκιάζει το αγαπημένο του ρούχο ή ύφασμα, ειδικότερα αν πρόκειται για λεκέ, που αφαιρείται με δυσκολία.

Εμείς σας διαβεβαιώνουμε πως δύσκολος λεκές δεν σημαίνει απαραίτητα και ανίκητος.

Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για την αντιμετώπιση επίμονων λεκέδων βρίσκοντας λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε.

Εξαφανίστε όλους τους δύσκολους λεκέδες εύκολα ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Λεκέδες από λάδι ή σάλτσα ντομάτας

Λεκέδες από λάδι
1) Βρέξτε με λίγη βενζίνη και μετά ρίξτε ταλκ. Βουρτσίστε και πλύνετε κανονικά. Εάν το ύφασμα δεν πλένεται, τότε απλώς βουρτσίστε καλά αφού απορροφηθεί το λάδι από το ταλκ. 2) Ρίξτε πρώτα βραστό νερό και μετά μαγειρική σόδα ή αμμωνία και νερό

Λεκέδες από σάλτσα ντομάτας
1) Μουλιάστε μέσα σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης για μια ώρα. Μετά πλύνετε κανονικά. 2) Αν δεν αντιδράσετε γρήγορα, θα δυσκολευτείτε πολύ να τον εξαφανίσετε. Τρίψτε αμέσως τον λεκέ με άφθονο υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε τον για λίγο . Έπειτα, πλύνετε κανονικά το ρούχο.

Λεκέδες από μεϊκ απ, κραγιόν ή τσίχλα

Λεκέδες από μεϊκ απ
Βρέξτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε να δράσει. Πλύνετε κανονικά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και υγρό ντεμακιγιάζ μη-λιπαρό.

Λεκέδες από κραγιόν
1) Οι λεκέδες από κραγιόν εξαφανίζονται αν τους τρίψετε με γαλάκτωμα προσώπου. Ακολούθως πλύνετε το ρούχο με απορρυπαντικό. 2) Τρίψτε το λεκέ με άσπρο οινόπνευμα και βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό . Πλύνετε το ρούχο, προσθέτοντας , αν είναι απαραίτητο, λίγες σταγόνες αμμωνίας στο νερό . Ξεπλύνετε πολύ καλά.

Λεκέδες από τσίχλα
Βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα και ξεκολλήστε τα κομματάκια της, που θα σπάσουν σαν γυαλί.

Λεκέδες από αίμα, ούρα ή ιδρώτα

Λεκέδες από αίμα
1) Λευκό ύφασμα: βουτήξτε το σε κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με αραιωμένο (σε νερό) οξυζενέ. Αφήστε το ύφασμα να μουλιάσει για λίγη ώρα σε νερό με χλωρίνη και μετά πλύνετε κανονικά. 2) Χρωματιστό ή ευαίσθητο ύφασμα: καλύψτε το λεκέ με ένα μείγμα που θα φτιάξετε από αλεύρι και νερό (σε υφή πάστας  σαν την οδοντόπαστα) . Αφήστε την πάστα να στεγνώσει , βουρτσίστε το σημείο και πλύνετε κανονικά το ύφασμα. 3) Μάλλινα υφάσματα: τρίψτε το λεκέ με ασπιρίνη διαλυμένη σε λίγο νερό και μετά πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του ρούχου.

Λεκέδες από ούρα
Ξεπλύνετε πολύ καλά με κρύο νερό και πλύνετε αμέσως κανονικά. Αν ο λεκές έχει ήδη στεγνώσει, μουλιάστε το ρούχο σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετε κανονικά. Για επίμονους λεκέδες, μουλιάστε το για λίγο σε οξυζενέ.

Λεκέδες από ιδρώτα
Τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.

Λεκέδες από μελάνι, κερί ή μούχλα

Λεκέδες από μελάνι
1) Αν το μελάνι προήλθε από στυλό διαρκείας και το λεκιασμένο ύφασμα είναι βαμβακερό, βάλτε ένα κομματάκι βαμβάκι στην ανάποδη μεριά του λεκέ και τρίψτε τον με ένα άλλο κομμάτι βαμβάκι, βουτηγμένο σε γάλα. Αν μιλάμε για μελάνι πένας σε άσπρο ύφασμα, μουλιάστε για λίγο το ρούχο σε χλιαρό νερό με χλωρίνη και μετά ξεπλύνετε πολύ καλά. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, μουλιάστε το για πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και ξεπλύνετε το με νερό και λεμόνι. Αν το ύφασμα είναι συνθετικό, τρίψτε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα. 2) Ξεκινήστε να σκουπίζετε την περιοχή γύρω από το λεκέ με οινόπνευμα προχωρώντας σιγά σιγά προς το κέντρο του. Στη συνέχεια τοποθετήστε τον ανάποδα επάνω σε καθαρό λευκό χαρτί κουζίνας και περάστε με οινόπνευμα από το πίσω μέρος του. Αλλάζετε συχνά το χαρτί και συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να μην βγαίνει καθόλου μελάνι. Ξεβγάλετε καλά, τρίψτε την περιοχή με υγρό απορρυπαντικό και πλύνετε το ύφασμα στην υψηλότερη θερμοκρασία που αναφέρεται στην ετικέτα. 3) Μουλιάστε το ρούχο σε γάλα ή καθαρίστε με οξυζενέ και νερό.

Λεκέδες από κερί
Ξύστε το κερί που έμεινε στην επιφάνεια του υφάσματος. Βάλτε το ύφασμα ανάμεσα σε 2 κομμάτια από χαρτί κουζίνας , χαρτοσακούλα ή απορροφητική πετσέτα κουζίνας και σιδερώστε μέχρι να λιώσει το κερί και να απορροφηθεί από το χαρτί. Μετά τρίψτε απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη και πλύντε κανονικά.

Λεκέδες από μούχλα
1) Μουλιάστε τα λευκά (βαμβακερά) σε διάλυμα χλωρίνης για 10 λεπτά. Πλύνετε τα λευκά ή τα χρωματιστά στην υψηλότερη επιτρεπτή θερμοκρασία. 2) Διαλύστε σαπούνι και καλύψτε τους λεκέδες. Μετά ρίξτε αλάτι και αφήστε τα ρούχα στον ήλιο, ενώ διατηρείτε συνεχώς τα σημεία υγρά. Αν χρειαστεί, επαναλαβετε τη διαδικασία.

Λεκέδες από χυμούς φρούτων, σοκολάτα ή καφέ

Λεκέδες από χυμούς φρούτων
 1) Πλύνετε με όσο ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού ενδείκνυται για το ύφασμα. Συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας και μετά ξιδιού.
Ανάμεσα σε κάθε διαδικασία θα πρέπει να μεσολαβεί καλό στέγνωμα με απορροφητικό πανί ή χαρτί. Στο τέλος ξεπλύνετε το λεκέ με νερό και σκουπίστε πολύ καλά μέχρι να στεγνώσει εντελώς. 2) Ξεπλύνετε καλά το λεκέ με κρύο νερό και μετά πλύνετε με απορρυπαντικό.
Αν ο λεκές έγινε σε άσπρο ύφασμα, αφήστε το να μουλιάσει σε νερό με λίγη αμμωνία, ξεπλύνετε το πολύ καλά και βάλτε το να μουλιάσει πάλι σε νερό με χλωρίνη. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, τρίψτε το λεκέ με οξυζενέ, προσθέτοντας λίγες σταγόνες αμμωνίας.

Λεκέδες από σοκολάτα
1) Αφαιρέστε όση περισσότερη σοκολάτα μπορείτε και μετά τρίψτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και πλύνετε το ρούχο κανονικά. 2) Αφαιρέστε όση ποσότητα μπορείτε με μια σπάτουλα ή με ένα μη κοφτερό μαχαίρι και στην συνέχεια απλώστε κρύο διάλυμα απορρυπαντικού. Συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας και στη συνέχεια ξιδιού αν ο λεκές δεν απομακρυνθεί με το πρώτο βήμα. Τέλος, ξεβγάλετε πολύ καλά με νερό και στεγνώστε.

Λεκέδες από καφέ
 Μην αφήσετε το λεκέ να στεγνώσει. Πλύνετε τον αμέσως με χλιαρό νερό και λευκαντικό απορρυπαντικό. 1) Λευκά υφάσματα: Βρέξτε το λεκέ με οξυζενέ και μετά ξεπλύνετε πολύ καλά . 2) Χρωματιστά υφάσματα: Αφήστε το να μουλιάσει σε κρύο νερό με λίγη αμμωνία . 3) Μάλλινα: Τρίψτε το λεκέ με κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό και πλύνετε με ειδικό απορρυπαντικό για μάλλινα.

Λεκέδες από μπογιά, κόλλα ή γράσο

Λεκέδες από μπογιά
Χρησιμοποιείστε διαλυτικό παρόμοιο με αυτό που περιέχεται στη σύνθεση της μπογιάς ( αφού το δοκιμάσετε πρώτα σε μία αθέατη γωνία του υφάσματος για να βεβαιωθείτε ότι αντέχει). Αν ο λεκές έγινε από ακρυλική μπογιά, σκεπάστε τον αμέσως με στυπόχαρτο, το οποίο θα βρέξετε με άφθονο υγρό πιάτων. Αφήστε για λίγο και μετά πλύνετε κανονικά. Αν ο λεκές αφορά σε λαδομπογιά, τρίψτε το σημείο με λίγο νέφτι, μουλιάστε το ύφασμα σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετε το κανονικά.

Λεκέδες από κόλλα
Αν η κόλλα είναι διάφανη, τρίψτε το λεκέ με λίγο ασετόν (προσοχή το ύφασμα μπορεί να ξεβάψει) ή με ειδικό διαλυτικό για συνθετικές μπογιές. Αν είναι λευκή και παχύρρευστη, πλύνετε το ύφασμα με κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με ένα μείγμα νερού και αμμωνίας. Ξεπλύνετε πολύ καλά. Αν είναι με βάση το βινύλιο, τρίψτε το λεκέ με λίγο ξίδι διαλυμένο σε νερό.

Λεκέδες από γράσο
Καλύψτε το λεκέ με ταλκ, αφήστε 3 λεπτά και βουρτσίστε πολύ δυνατά. Πλύνετε το ρούχο στην πιο δυνατή επιτρεπόμενη θερμοκρασία. Αν το ύφασμα είναι άσπρο βαμβακερό, τρίψτε το λεκέ με βενζίνη γι' αναπτήρες και πλύνετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Για τα μάλλινα, τρίψτε το λεκέ με ύφασμα ποτισμένο σε νέφτι και πλύνετε με υγρό απορρυπαντικό.

Λεκέδες από λάσπη, γρασίδι ή σκουριά

Λεκέδες από λάσπη
1) Η λάσπη είναι ένας από τους ελάχιστους λεκέδες που πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει. Κι αυτό γιατί με το βούρτσισμα θα ξεκολλήσουν πιο εύκολα τα περισσότερα μόριά της. Βουρτσίστε καλά το λεκέ και πλύνετε το ρούχο στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία, που αναγράφεται στην ετικέτα του. 2) Τρίβουμε με διάλυμα 30 ml σόδας καθαρισμού και 250 ml ζεστού νερού.

Λεκέδες από γρασίδι
Αν ο λεκές είναι μεγάλος, τρίψτε τον μαλακά με άσπρο οινόπνευμα, ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό και πλύνετε κανονικά. Αν δεν πειθαρχήσει ή αν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, μουλιάστε το σε κρύο και μετά πλύνετε το με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό, στο οποίο θα προσθέσετε λίγο οξυζενέ. Ξεπλύνετε ξανά με κρύο νερό και λίγο ξίδι.

Λεκέδες από σκουριά
1) Τα σημάδια από σκουριά, αφαιρούνται δύσκολα και η χρήση οποιουδήποτε λευκαντικού αντενδείκνυται γιατί θα τα κάνει μόνιμα. Παρ' όλα αυτά, οι μικροί λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν είτε με τη χρησιμοποίηση αντισκωριακού είτε με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες με χυμό λεμονιού και αλάτι χωρίς να αφήνουμε να στεγνώσει το ύφασμα ενδιάμεσα. Ένα καλό ξέβγαλμα και πλύσιμο με υγρό απορρυπαντικό θα ολοκληρώσει τη διαδικασία. 2) Τρίβουμε με αλάτι και χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσει.

Λεκέδες από μπύρα ή κρασί

Λεκέδες από μπύρα
Απλώστε διάλυμα απορρυπαντικού και στεγνώστε με απορροφητικό πανί. Αν ο λεκές επιμένει, χρησιμοποιήστε διάλυμα ξιδιού και αφήστε να στεγνώσει μόνο του. Ξεβγάλετε με νερό και στεγνώστε καλά.

Λεκέδες από κρασί
1) Ρίξτε αλάτι και αφήστε να μείνει για μισή ώρα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό. 2) Όποιο και αν είναι το χρώμα του κρασιού , απορροφήστε το υγρό όσο γίνεται με ένα πανί . Πλύνετε με κρύο διάλυμα απορρυπαντικού και στη συνέχεια ξιδιού και αμμωνίας χωρίς να παραλείπετε το ενδιάμεσο στέγνωμα . Ξεβγάλετε με νερό.

 Λεκέδες από κρασί στο χαλί
Στο σημείο του λεκέ, ρίξτε αρκετό αλάτι ή σόδα φαγητού και αφήστε το μέχρι να απορροφήσει το λεκέ. Μετά περάστε το με την ηλεκτρική σκούπα.

Λεκέδες από γάλα, αυγό ή παγωτό

Λεκέδες από γάλα
Είτε φρέσκοι είτε παλιοί , οι λεκέδες από γάλα θα πρέπει πρώτα να βουτηχτούν σε κρύο νερό πριν πλυθούν με διάλυμα απορρυπαντικού. Τα διαλύματα αμμωνίας και ξιδιού ενδείκνυνται αν πρόκειται για λεκέ που επιμένει, τελειώνοντας το καθένα με ένα καλό ξέβγαλμα και στέγνωμα.

Λεκέδες από αυγό
Απομακρύνετε με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας όσο περισσότερη ποσότητα μπορείτε. Ξεκινήστε με διάλυμα απορρυπαντικού και στέγνωμα και, αν χρειαστεί, συνεχίστε με κρύο διάλυμα αμμωνίας. Ολοκληρώστε ξεβγάζοντας με νερό και καλό στέγνωμα.

Λεκέδες από παγωτό
Ξεκινήστε με διάλυμα απορρυπαντικού και συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας και ξιδιού. Ξεβγάλετε καλά με νερό και στεγνώστε την περιοχή.

Στην αρχή